Niemiecki kandydat do Oscara - LABIRYNT KŁAMSTW

Reżyseria Giulio Ricciarelli
Niemcy 2014, 114 min.

Lekcja historii, o której Niemcy chcieliby zapomnieć

W KINACH OD 22 STYCZNIA 2016

DYSTRYBUCJA
Aurora Films

LABIRYNT KŁAMSTW
Tytuł oryginalny: Im Labyrinth des Schweigens

TWÓRCY FILMU:

Reżyseria: Giulio Ricciarelli
Scenariusz: Giulio Ricciarelli, Elisabeth Bartel
Zdjęcia: Martin Langer, Roman Osin
Muzyka: Sebastian Pille, Niki Reiser
Montaż: Andrea Mertens
Kostiumy: Aenne Plaumann
Scenografia: Manfred Döring
Producent: Jakob Claussen


OBSADA:

Alexander Fehling Johann Radmann
André Szymanski Thomas Gnielka
Friederike Becht Marlene Wondrak
Johannes Krisch Simon Kirsch
Johann von Bülow Otto Haller
Robert Hunger-Bühler Prokurator Walter Friedberg
Hansi Jochmann Sekretarka Schmittchen
 

Nagrody i festiwale:

Niemiecki kandydat do Oscara!
Bawarska Nagroda Filmowa (najlepszy aktor)

2014 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Toronto, światowa premiera
2014 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Zurychu
2014 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Hong Kongu
2014 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy Les Arcs, Specjalna Nagroda Jury i Nagroda Publiczności
2014 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Jeonju
2014 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Buenos Aires
2014 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Edmonton
2014 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w San Diego
2014 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Atenach, Nagroda Publiczności
2014 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Hamptons
2014 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Pessac, Nagroda Jury, Nagroda Jury Studenckiego i Nagroda Publiczności
2015 – Wiosna Filmów
2015 – Tydzień Filmu Niemieckiego
2015 – Opolskie Lamy

 


Opis filmu:
    
Niemcy 1958 rok. Czas odbudowy i cudu gospodarczego. Johann Radmann właśnie został mianowany prokuratorem. Nie zamierza już tracić czasu na nudne wykroczenia. Gdy dziennikarz Thomas Gnielka wywołuje awanturę na sali sądowej, Radmann nadstawia uszu. Przyjaciel Gnielki rozpoznał w nauczycielu strażnika z Auschwitz, ale nikogo nie interesuje oskarżenie go. Wbrew woli przełożonych Radmann zaczyna badać sprawę.

W tym czasie słowo „Auschwitz” nie było używane zbyt często. Wielu chciało o nim jak najszybciej zapomnieć. Nic dziwnego, że nikt poza prokuratorem generalnym Fritzem Bauerem nie zachęca go do działania. Sprzymierzeniec ma jednak swoje powody. Sam długo czekał na to, aby zbrodnie popełnione w Oświęcimiu wyszły na światło dzienne. Radmann przekracza kolejne granice, tracąc przyjaciół, kolegów i sprzymierzeńców. Zagłębia się coraz bardziej w labirynt kłamstw i poczucia winy. Ale to, co w końcu ujawni, odmieni kraj na zawsze.
 




Prasa o filmie:


Produkt wysokiej jakości
Salonik Filmowy

Solidne kino historyczne
Kasia Wolanin, wolanin.wordpress.com

Świeże spojrzenie na nazizm
Brad Keefe, Columbus Alive

Dobrze zagrany
Nathaniel Rogers, Film Experience

Warta uwagi lekcja historii
Ben Sachs, Chicago Reader

Biogram reżysera:

Giulio Ricciarelli – urodził się w 1965 roku w Mediolanie. Aktualnie mieszka w Niemczech, gdzie pracuje jako aktor, reżyser i producent filmowy. Studiował w Monachium na Wyższej Szkole Artystycznej im. Ottona Falckenberga. Pod koniec studiów związał się z teatrem. Grał na scenach teatrów w Bazylei, Stuttgarcie, Oberhausen, Bonn oraz Monachium. Do filmu trafił jako aktor. Wystąpił w głównej roli w telewizyjnym filmie „Tonino und Toinette” w reżyserii Xavera Schwarzenbergera oraz kilka epizodów w filmach kinowych. W 2000 roku założył firmę Naked Eye, która wyprodukowała między innymi film „Fremder Freund” Elmara Fischera. Sam zaczął pracować jako reżyser. Jego krótkometrażówka „Vincent” była nominowana w 2006 roku do Europejskiej Nagrody Filmowej. „Labirynt kłamstw” to jego pełnometrażowy debiut reżyserski.

Filmografia:
2014 Labirynt klamstw
2010 Ampelmann (kr.m.)
2009 I Lights (kr.m.)
2008 Love It Like It Is (kr.m.)
2004 Vincent (kr.m.)


Na podstawie nadesłanych informacji przygotował zespół redakcyjny [Portal NOwe-MEdia]

 

FacebookRSS FeedPinterest